Top 10: Zdrava ishrana deteta

Da bi dete usvojilo zdrave navike u ishrani i zadržalo ih tokom čitavog života, potrebno ga je tome učiti od trenutka kada počne da uzima prvu čvrstu hranu, dakle, od sedmog meseca života. Evo na šta treba da obratite pažnju…

1. Lekcija iz “stomaka”

Bebe počinju da “uče” lekciju o različitim ukusima preko amnionske tečnosti još dok borave u maminom stomaku. Dakle, ako se buduća mama hrani uravnoteženo u toku trudnoće, u njenoj amnionskoj tečnosti naći će se ukusi te hrane i beba će moći da ih “proba” još pre rođenja. Dalje, dokazano je da se i ukus mleka menja pod uticajem hrane koju majka konzumira.

Ako jede mnogo voća, povrća, mlečnih proizvoda i nemasnog mesa (a izbegava slatkiše, zasićene masnoće, beli hleb i grickalice) u toku dojenja, postoji velika verovatnoća da će i njeno dete preko mleka upoznati zdrave ukuse, te da će kasnije lako prihvatiti ove vrste namirnica.

2. Živelo mleko!

Studije pokazuju da većina dece ne pije dovoljno mleka. Deci starijoj od godinu dana potrebne su najmanje dve čaše mleka na dan (plus šolja jogurta), da bi se njihove kosti pravilno razvijale.

Treba stalno imati na umu da je detinjstvo jedini period ljudskog života kada se kosti izgrađuju i jačaju (kasnije se samo izdužuju), tako da je od velike važnosti da do treće godine života dobiju dovoljno kalcijuma. Ako dete neće da pije čisto mleko, ponudite mu milk-šejk, voćni jogurt ili frape.

3. Neka hrana bude “šarena”

Većina beba pokazuje interesovanje za nemlečnom hranom oko šestog meseca života. Pedijatri preporučuju mamama da uvode jednu po jednu namirnicu, da bi se, u slučaju alergije, moglo tačno utvrditi od koje namirnice ona potiče.

Međutim, to ne bi trebalo da spreči mame da eksperimentišu sa svim mogućim vrstama voća, povrća i žitarica. Što više ukusa, mirisa i vrsta namirnica beba isproba do kraja prve godine života, biće šira i “lepeza” namirnica koje će voleti kada poraste.

4. Stop slatkim napicima!

Da li ste znali da većina voćnih sokova nije ništa drugo nego zašećerena voda kojoj se dodaje 10-15% voćne kaše? U takvom obliku, sok predstavlja samo mnogo “tečnih” kalorija bez značajne nutritivne vrednosti, odnosno, više šteti nego što doprinosi.

Ako već želite da vaše dete pije voćne sokove, onda mu dajte one koji su proizvedeni od 100% voća bez dodatka šećera. Ili, što je još bolje, iscedite sok od svežeg voća, pa ga razredite vodom. Za utoljavanje žeđi, detetu ponudite flaširanu negaziranu bebi vodu.

5. Pričajte detetu o zdravim namirnicama

Što više budete pričali detetu o jabukama, kruškama, spanaću i belom siru, kao i o tome koliko ta hrana pozitivno utiče na njegovo zdravlje i rast, to će više jačati njegova svest o blagodetima takvog načina ishrane.

Zato, kada god idete na pijacu ili u supermarket, pustite dete da samo odabere jabuke ili kruške (to može da učini i jednogodišnje dete) pa, kada dođete kući, recite mu da ćete mu pripremiti užinu baš od one jabuke koju je samo odabralo. Toj jabuci dodelite neku čudesnu moć (“kada pojedeš ovu jabuku, moći ćeš bolje da skačeš”) ili mu recite da sve voće, povrće i mlečni proizvodi pomažu deci da bolje trče i skaču, dok bombone i keks uništavaju mišiće.

6. Držite se plana hranjenja

Detetu starijem od godinu dana potrebna su tri glavna obroka i dve užine. U njima treba da su zastupljene sve grupe namirnica (voće, povrće, mleko i mlečni proizvodi, meso, žitarice), dok ostale kategorije namirnica, kao što su grickalice, čokolada, bombone, krofne, masno pecivo, zašećereni napici, ne treba da budu zastupljeni u ishrani deteta do treće godine života.

Ako mališan ogladni između dva glavna obroka, ponudite mu medenjak, voćku, keks od integralnog brašna, “bonžitu”, parče crnog hleba s domaćim pekmezom i sl. I to su slatkiši, ali nisu “rudnik” bezvrednih kalorija.

7. Ne preterujte s porcijama

Mnogi roditelji ne umeju da procene kolika treba da je porcija hrane za njihovo dete. Ne možete očekivati od jednogodišnjeg deteta da za ručak pojede celu šniclu, jer je za njegov stomačić dovoljna polovina te količine.

Možemo da vam preporučimo sledeće pravilo: za svaku godinu života, dodajte po jednu supenu kašiku hrane. To bi izgledalo otprilike ovako – za dete od godinu dana: supena kašika spanaća, supena kašika šargarepe, pola male teleće šnicle, četvrtina parčeta crnog hleba. Ne brinite, ako ova količina hrane ne utoli u potpunosti detetovu glad, ono će tražiti još.

8. Ne “padajte” na “foliranje”

Mala deca pribegavaju raznim “trikovima” ne bi li privoleli mamu da im daje samo onu hranu koju vole. A mame k’o mame, ne mogu da podnesu da dete plače, pa popuštaju misleći: “Dobro, neće da jede spanać, ali zato lepo jede šargarepu…”. Ne možete dopustiti da doveka jede samo šargarepu i pire krompir i da pljuje sve što je zeleno. Takođe, u našim porodicama odrasli jedu jednu vrstu hrane, dok se za bebe kuva posebno.

Bolje bi bilo da cela porodica jede hranu pripremljenu na sličan način kao što se priprema za bebe (so, biber i aleva paprika uvek se mogu naknadno dodati, zar ne?), tako da dete gledajući odrasle, odmalena navikne na sve vrste zdravih namirnica.

9. Slatkiši samo u specijalnim prilikama

Ako potpuno “proterate” slatkiše i grickalice iz svoje kuće, dete će ih još više tražiti. Torte, kolače, pite i kroasane pripremajte za detetov, vaš ili suprugov rođendan, Novu godinu, Božić ili neki drugi praznik, pa će dete od namanjih nogu shvatiti da se takva hrana jede samo u specijalnim prilikama.

10. Opasnost se krije izvan kuće

Šta da radite ako prva komšinica vašem detetu svakog dana “uvaljuje” žele bombone ili čokoladne bananice? Možda baka ili deda detetu tajno daju krofne ili kroasane sa čokoladnim punjenjem? U tim slučajevima, ne preostaje vam ništa drugo nego da porazgovarate sa odraslima i objasnite im da ne želite da vaše dete “pokvari” apetit za kvalitetan obrok zato što je pojelo nekvalitetnu hranu.

Ako oni ne mogu da se suzdrže od svojih običaja, onda im dajte listu dozvoljenih slatkiša, pa neka mu umesto krofne (koja je puna masti i kalorija) daju zdrave slatkiše kao što je, na primer, integralni keks sa medom ili kolač od suvih smokava.

Autor: Life Content


Leave a Reply